Iets laten doen

De meest schadelijke voeding voor uw gebit

mondverzorgingstips

De meest schadelijke voeding voor uw gebit

Geplaatst op

Van jongs af aan horen we al dat te veel snoepen erg slecht voor het je gebit is, zo zorgt het voor tandplak en creëert het gaatjes die je later door de tandarts moet laten opvullen. Snoep bestaat uit een hoge hoeveelheid suiker, dat de kwaliteit van de tanden erg aantast. De schade die suiker veroorzaakt kan enigszins voorkomen worden door dagelijks goed te poetsen en flossen. Toch is het kwaad dan al voor een groot gedeelte geschied. Naast snoep zijn er nog veel meer producten die schade aanrichten aan het gebit. Om een stralende glimlach te behouden hebben we, samen met tandartspraktijk Amsterdam, in dit blog de meest schadelijke voedingswaren op een rijtje gezet.

1.      Hard snoep

Snoep bevat veel suiker dat zeer slecht voor je gebit is en tandplak en gaatjes veroorzaakt. Binnen ‘snoep’ zijn er echter ook nog eens verschillende gradaties. Zo is hard snoep slechter voor je gebit dan zacht snoep. Dit komt omdat hard snoep vaak zuigend geconsumeerd wordt waardoor de tanden en kiezen langer aan de suiker worden blootgesteld.

2.      Zuur snoep

Naast harde snoepjes, zijn ook zure snoepjes zeer slecht voor de kwaliteit van je gebit. Het zuur in snoep tast het tanglazuur aan waardoor er eerder gaatjes ontstaan. Daarnaast zorgt het zuur ervoor dat je tanden en kiezen eerder verkleuren.

3.      Koffie

Er bestaan weinig producten zonder suiker waardoor men gewend is aan de aanwezigheid van suiker in hun voedsel. Om die reden wordt er aan koffie en thee vaak suiker toegevoegd omdat men dit lekkerder vindt. Bovendien kan koffie uw mond uitdrogen waardoor eerder gaatjes ontstaan én kan het uw tanden verkleuren.

4.      Frisdranken

Frisdranken zijn een bron aan suiker en overige zoetstoffen, die zeer slecht voor het gebit zijn. De zoetstoffen worden door bacteriën in je mond, omgezet tot zuren die het tandglazuur aantasten. Het aantasten van het tandglazuur resulteert in een grotere kans op het ontstaan gaatjes.

5.      Plakkend voedsel

Plakkend voedsel dat suiker bevat is, net als harde snoepjes, slecht voor je gebit. Dit komt omdat het voedsel aan tanden en kiezen blijft plakken waardoor deze langer worden blootgesteld aan de zuur- en zoetstoffen.

Goede voeding voor je tanden en kiezen

1.      Appels en peren

Je mag ze eigenlijk niet vergelijken maar één eigenschap bezitten ze beide, en dat is: ze zijn beide goed voor je tanden en kiezen. Ze zorgen beide voor een toename in de speekselproductie waardoor de kans groter is dat vuildeeltjes en tandaanslag tussen je tanden en kiezen wordt weggenomen. Daarnaast is het een bron van vitaminen!

2.      Kaas

Echte Nederlandse kaas bestaat uit veel eiwitten en calcium, twee voedingsstoffen beschermen je gebit tegen zuren. De combinatie wijn en kaas heeft dus meer voordelen: de combinatie is zeer smakelijk én de zuren afkomstig van de wijn, worden direct geneutraliseerd door de voedingsstoffen in kaas.

3.      Rode ui

Rode ui wordt in veel gerechten toegevoegd als smaakmaker maar dient ook als bescherming voor het gebit. Zo bevatten rode uien, voedingsstoffen die bacteriën uitschakelen die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van tandbederf.

4.      Gember

Gember wordt steeds vaker gebruikt als smaakmaker in de thee. De wortel heeft ontstekingsremmende eigenschappen waardoor beginnende ontstekingen in het tandvlees eerder wegtrekken.

 

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden