Iets laten doen

ERP-software voor de cosmetica-industrie

ERP-software voor de cosmetica-industrie

Geplaatst op

Ieder bedrijf kan profiteren van geschikte bedrijfssoftware. Bedrijven opererend in de cosmetica-industrie vormen hierin dus geen uitzondering op de regel. Zeker in de productiesector, waar een deel van de cosmeticabedrijven onder vallen, maakt veel gebruik van Enterprise Resource Planning-software om de vele processen overzichtelijk in kaart te brengen en te stroomlijnen.

In dit artikel laten wij u zien op welke wijze de cosmetica-industrie kan profiteren van branchespecifieke ERP-software. Maar eerst: wat is Enterprise Resource Planning precies?

ERP: een definitie

Enterprise Resource Planning (ERP) wordt gebruikt om de bedrijfsbrede processen softwarematig in kaart te brengen. Het is in staat om bepaalde handelingen te automatiseren en verbindt relevante processen met elkaar. Daar waar men vroeger bijvoorbeeld zelf de voorraad op peil moest houden, kan dit tegenwoordig geautomatiseerd worden door het ERP-systeem. Het bestelt automatisch bij als het ziet dat het opraakt.

Daarnaast fungeert Enterprise Resource Planning-software ook als een centrale database. Hier heeft iedere medewerker, van welke afdeling dan ook, toegang tot de meest recente en relevante gegevens. Hierdoor zijn gebruikers beter in staat om met elkaar te communiceren, iets wat de onderlinge samenwerking uiteindelijk aanzienlijk bevordert.

ERP voor de cosmetica-industrie

Het vinden van een geschikt systeem is echter lang niet altijd even eenvoudig. Het is raadzaam dat bedrijven op zoek gaan naar branchespecifieke software. Aanbieders van dergelijke systemen weten immers als geen ander waarmee de sector op dagelijkse basis te maken krijgt en hebben hier de software dan ook op afgestemd. Een sportschool heeft uiteraard andere behoeften en eisen dan een supermarkt.

Wilt u meer weten over branchespecifieke ERP-software, klik dan hier.

De 3 populairste modules

Iedere sector heeft dus een bepaalde voorkeur als het aankomt op de inrichting van een ERP-systeem. Wij zetten de populairste modules binnen de cosmetica-industrie voor u op een rij:

  1. Magazijnbeheer.

Of het nu de organisatie is die het product ontwerpt, maakt of verkoopt: overal in het productieproces moeten middelen worden bewaard. Dit moet echter wel gestructureerd verlopen, anders raakt men volledig het zicht kwijt. Men moet te allen tijde weten waar en in welke kwantiteit producten en middelen worden bewaard.

Sommige bedrijven in de productiesector kiezen ter ondersteuning van dit proces voor de inzet van een WMS, voluit ook wel bekend als Warehouse Management Systeem of magazijnbeheersysteem. Deze module maakt dan onderdeel uit van het overkoepelende ERP-systeem, waarmee het eenvoudig gegevens kan uitwisselen.

  1. Kwaliteitsbeheer.

De cosmetica-industrie krijgt iedere dag te maken met allerlei strenge eisen, die worden toegepast om de kwaliteit van de producten te waarborgen. Door de processen die hiermee te maken hebben softwarematig in kaart te brengen, zorgt men ervoor dat ze het overzicht kunnen bewaren en aan deze eisen en regelgeving kunnen blijven voldoen.

  1. Logistiek.

ERP-software zorgt ervoor dat alle goederenstromen overzichtelijk in kaart worden gebracht. Van de totstandkoming van het product, tot aan de uiteindelijke verzending naar de klant: men is in staat om ervoor te zorgen dat alles op het juiste moment en op de juiste plek beschikbaar is.

Ter ondersteuning van deze logistieke processen kiezen veel productiebedrijven voor een aparte module voor Supply Chain Management (SCM). Wederom maakt dit dan onderdeel uit van de ERP-omgeving.

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden