Littekens kunnen het gevolg zijn van een operatie of een andere vorm van lichamelijk letsel. Een litteken is voor veel mensen een vervelende herinnering aan een enge of nare gebeurtenis in hun leven. Daarnaast is een litteken extra vervelend wanneer het op een zichtbare plek is. Men kan hier onzeker over raken. Gelukkig kun je steeds vaker iets doen tegen littekens. In deze blog geven we een aantal ideeën van wat je eraan zou kunnen doen.

Littekens verwijderen

Eén van de dingen die je kunt doen, is de littekens verwijderen die je hebt. Dit kun je laten doen door een professionele cosmetisch arts of chirurg. Er zijn verschillende klinieken in heel Nederland waar je je littekens kunt verwijderen. De procedure is relatief eenvoudig en je kunt binnen relatief korte tijd weer de draad oppakken. Larenlange revalidatie is dus absoluut niet aan de orde!

Littekencrème

Er bestaan verschillende soorten crèmes op de markt die kunnen helpen bij het minder zichtbaar maken van de littekens die je hebt. Afhankelijk van de grootte, de diepte en een eventuele verkleuring, kun je met littekencrème best een eind komen. Het is doorgaans te verkrijgen zonder een recept van de dokter. Of de littekencrème vergoed wordt door de verzekeraar, moet je even uitzoeken in je zorgpolis.

Trucjes

Er bestaan ook een heleboel trucjes en speciale maniertjes om je littekens minder zichtbaar te maken. Dit wordt in veel gevallen gedaan door middel van het gebruik maken van make-up. Ook zul je online verschillende ideeën kunnen opdoen waarmee je littekens kunt verminderen of verwijderen. Citroensap is hier een voorbeeld van. Dit zou je dan kunnen deppen op de littekens en na een aantal weken al resultaat van moeten zien. Deze trucjes zijn allemaal leuk en aardig, maar ze zijn meestal alleen van toepassing op vrij kleine littekens die veroorzaakt worden door kleine beschadigingen aan de huid door bijvoorbeeld acne.