Tandheelkundige vullingen, ook wel bekend als tandheelkundige restauratie, is een veel voorkomende procedure die veel mensen ten minste eenmaal in hun leven hebben ondergaan. Als het echter al een tijdje geleden is dat je voor het laatst een vulling heeft laten maken, of als je er al vele jaren nooit een nodig heeft gehad, kun je verrast zijn door de nieuwe mogelijkheden die er zijn. Moet je binnenkort naar de tandarts voor een vulling? Lees hier dan welke vullingen er zijn.

Kwikvullingen

De oorspronkelijke standaard van tandheelkundige vullingen bestond uit het knijpen van een mal van een metaallegering genaamd tandamalgaam. Dit amalgaam bevat voornamelijk zilver, vandaar de gebruikelijke naam van zilveren vullingen, maar ook tot 50 procent kwik. Dit leidde tot veel gezondheidsproblemen, omdat kwik zelfs in kleine hoeveelheden giftig is.

Tandgekleurde composiet

Als kwikvullingen om de een of andere reden niet aantrekkelijk zijn, hoef je je geen zorgen te maken, want tandartsen bieden vandaag de dag een speciale composiet aan die minder van de tandstof rond de holte of andere weefsels vereist om te worden verwijderd. Wat meer is, de composiet is wit en doorschijnend, zoals tanden, dus het heeft een veel minder kans om op te vallen in je glimlach.

Andere vulmaterialen

Sommige tandartsen zullen vullingen van goud en andere metalen aanbieden. Het voordeel van deze glanzende vullingen is dat ze sterk zijn en lang meegaan voordat ze gecorrigeerd moeten worden, op zijn minst 10 jaar. Dan zijn er keramiek, of porseleinen vullingen. Deze lijken op composiethars maar blijven witter door hun weerstand tegen vlekken. Keramische vullingen kunnen meer korrelig zijn. Daarom, als de tand is een van de tong regelmatig raakt, kan het afleiden. Een andere kwestie, natuurlijk, is dat goud en porselein zijn meestal duurder dan de bovenstaande opties.

Indirecte vullingen

Dit is een recent ontwikkeld alternatief voor mensen met tandbeschadigingen die eerder als te belangrijk werden beschouwd voor een vulling om te hanteren. Bij indirecte vullingen zijn er twee bezoeken. Ten eerste verwijdert de tandarts het verrotte materiaal of oude vullingen. Eenmaal klaar, neemt de tandarts een grondige indruk om de vorm van de tand en de tanden eromheen vast te leggen. Deze afdruk wordt gebruikt als basis voor de indirecte vulling, die in een laboratorium wordt ontwikkeld.

Tandheelkunde met laser

In plaats van zich zorgen te maken over materialen, zouden sommige patiënten de juiste tandheelkundige zorg kunnen vermijden vanwege meer algemene problemen met tandheelkunde, zoals de pijn en het zenuwslopende gevoel van het krijgen van schoten en het laten boren van tanden. Gelukkig is er een volledig pijnloos en veel aangenamer alternatief, laser tandheelkunde genaamd. Precies hoe het klinkt, deze nieuwe methode stelt tandartsen in staat om door het ongewenste materiaal te boren om ruimte te maken voor een vulling, allemaal met een krachtige laser. Er zijn geen sensaties of geluiden van boren in de tanden en kaak, geen pijn, en minder of geen behoefte aan anesthesie of sedatie.