Overstappen van zorgverzekering kan een overweging zijn wanneer je een bepaalde behandeling wilt ondergaan die je huidige verzekering niet of nauwelijks vergoed. Je kunt dan een polis afsluiten bij een andere verzekeraar om die bepaalde behandeling wel of grotendeels vergoed te krijgen. In dit artikel leggen we uit hoe je overstapt van zorgverzekering.

Waarom overstappen?

Aan het einde van elk kalenderjaar is het mogelijk om van zorgverzekering te wisselen. Deze periode loopt gedurende de maand december.

In het najaar maakt de overheid bekend wat de basisverzekering gaat dekken, hierbij kun je onder andere denken aan bepaalde medische behandelingen, geneesmiddelen en patiëntenzorg. Vervolgens nemen de verzekeringsmaatschappijen de informatie op en bepalen zij in overleg met bedrijven in de medische branche de premies van de polissen voor het volgende jaar. Nadat de prijzen zijn bepaald worden de premies bekend gemaakt, zowel de basispremies als de premies voor de aanvullende zorgverzekeringen.

Na de bekendmaking is direct duidelijk voor welke behandeling je een aanvullende verzekering moet afsluiten, bijvoorbeeld voor tandheelkundige en cosmetische behandelingen. Als je een beugel wilt, dan weet je rond november welke polis je hiervoor moet afsluiten en welk percentage of bedrag van de totale kosten dan gedekt worden.

Verzekeraars vergelijken

Als je een bepaalde behandeling wilt ondergaan kun je je huidige zorgverzekering vergelijken met andere maatschappijen. Er zijn vele websites die het vergelijken erg gemakkelijk maken door alle polissen in één overzicht te presenteren.

Als je tijdens de vergelijking vaststelt dat een andere verzekeraar betere dekking biedt, kun je van verzekering overstappen. In het volgende jaar zal je dan een hogere vergoeding ontvangen voor de kosten van de behandeling die je wilt ondergaan.

Wijziging doorgeven

Als je hebt besloten om over te stappen informeert je nieuwe verzekeraar de vorige maatschappij. Per 31 december zal je oude polis beëindigd worden en per 1 januari gaat de nieuwe polis in. Hier heb je dus geen omkijken naar. Een andere mogelijkheid is om het contract met je huidige zorgverzekeraar op te zeggen zonder dat je al een nieuwe verzekering hebt gekozen. Gedurende de hele maand januari heb je dan de tijd om jezelf bij een nieuwe zorgverzekering in te schrijven. De nieuwe verzekering zal dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari ingaan. Vaak zal je dan wel de premie van januari en februari tegelijk moeten betalen.

Er kleeft echter nog een nadeel aan de keuze om in januari, met terugwerkende kracht een verzekeraar te kiezen waar je van bewust moet zijn. Als je in deze periode ziek wordt of een behandeling nodig hebt, zal je jezelf namelijk moet registreren bij een nieuwe verzekeraar voordat je de behandeling ondergaat. Een andere optie is dat je de behandeling vooraf betaalt en vervolgens een claim indient zodra je jezelf bij een nieuwe zorgverzekeraar hebt geregistreerd.