Sommige tandproblemen zijn vrij gemakkelijk op te merken. Als een van je tanden pijn doet, zul je waarschijnlijk veel minder eten of drinken. Niet elk type gebitsprobleem is echter zo gemakkelijk te identificeren. In feite zijn veel van de meest voorkomende en problematische tandheelkundige aandoeningen die mensen ervaren zeer moeilijk te identificeren voor niet-professionals.

De manier waarop de meeste mensen erachter komen dat ze een tandprobleem hebben, is door het opmerken van pijnlijke of vervelende symptomen. Misschien doen je tanden pijn of voelt het drinken van koude vloeistoffen pijnlijk aan. Soms kunnen de symptomen van een tandprobleem echter zeer subtiel of zelfs onbestaande zijn. De symptomen wijzen nog steeds op een ernstig probleem, maar je krijgt het niet behandeld omdat je niet weet dat je een probleem hebt.

Hieronder behandelen we de meest voorkomende tandproblemen die je niet altijd meteen opmerkt. Twijfel je of je last hebt van een van de tandproblemen? Neem dan contact op met Tandarts Utrecht.

Tandenknarsen

Bruxisme (tandenknarsen) is de technische term voor wanneer een persoon onbewust zijn tanden maalt. Mensen met bruxisme kunnen tandenknarsen wanneer ze wakker zijn, of wanneer ze slapen. Artsen begrijpen niet helemaal wat bruxisme veroorzaakt, maar het wordt vaak geassocieerd met stress en angst. Deskundigen beschouwen slaapbruxisme als een soort bewegingsstoornis en geloven dat het gerelateerd kan zijn aan slaapapneu. Ongeveer 8% van de volwassenen ervaart slaapbruxisme en het komt nog vaker voor bij kinderen.

Tandvleesontsteking

Tandvleesontsteking treedt op wanneer het tandvlees de tanden die het beschermt niet meer volledig bedekt. Het gebeurt wanneer het tandvlees beschadigd of verzwakt is. Slechte mondhygiëne kan leiden tot een recessie van het tandvlees, maar het kan ook gebeuren bij mensen die goed voor hun tanden zorgen. Een veelvoorkomende oorzaak van een tandvleesrecessie is zelfs te hard poetsen. Mensen die hun tanden te hard poetsen, kunnen hun tandvlees blijvend beschadigen en wegslijten, waardoor meer van hun tanden bloot komen te liggen.

Caviteit (gaatjes)

Sommige mensen geloven dat ze onmogelijk gaatjes kunnen hebben omdat hun tanden geen pijn doen. Helaas is dat niet het geval. In het beginstadium doen gaatjes meestal helemaal geen pijn. Zelfs als ze iets groter worden, maken de meeste gaatjes je tanden niet pijnlijk en voelen ze niet gevoelig aan. Gewoonlijk kunnen mensen normaal kauwen met een kleine gaatje zonder dat ze iets missen.