Bij plotselinge pijn aan je kaak of gebit is het goed om zo snel mogelijk naar een tandarts te gaan. Gelukkig zijn er veel spoed tandartsen in Amsterdam waar je vrijwel meteen terecht kunt, ook in het weekend en ’s avonds. Stel dat je ’s avonds laat ineens een probleem hebt, maar morgenochtend wel gewoon naar je werk moet. Dan kan een spoed tandarts de beste oplossing zijn.

Vaak maken meerdere tandartsen een afspraak dat elk weekend een andere tandartspraktijk de spoedgevallen op zich neemt, om het werk op die manier eerlijk te verdelen en zodat er altijd een spoed tandarts in Amsterdam beschikbaar is.

Wanneer een spoed tandarts?

Over het algemeen geldt dat wanneer je flinke pijn hebt aan je gebit of kaak, je een spoed tandarts nodig hebt. Denk daarbij aan:

  • Kiespijn
  • Zenuwpijn
  • Pijn na trekken van een tand/kies
  • Tandvleesontsteking
  • Kaakpijn
  • Afgebroken of uitgevallen tanden, bijvoorbeeld na een ongeluk

Het kan ook met ongemakken te maken hebben – niet alleen met pijn. Denk aan uitgevallen kronen of vullingen of scherpe randen die je tong of wang beschadigen, wat in pijn en bloed resulteert. Bij twijfel kun je natuurlijk altijd even bellen met je tandarts om te vragen of iets een spoedgeval is of niet. Loszittende draadjes van beugels kunnen ook als spoedgeval worden gezien.

Wat kost een spoed tandarts?

De kosten van een spoedbehandeling bij een tandarts verschilt per soort behandeling en per tandarts. Je kunt vaak uitgaan van een prijs van € 50,- tot € 250,-. Vaak dient dit bedrag meteen betaald te worden, maar soms kan het ook achteraf (een Nederlands identiteitsbewijs meenemen is dan wel verplicht). Soms kan een de kosten laten dekken door je zorgverzekering. Neem hiervoor contact op met je zorgverzekeraar.