Bruxisme is de handeling van het vastklemmen of slijpen van je tanden, uit gewoonte of onbewust. Hoewel sommige mensen hun tanden onbewust gedurende de dag vermalen, gaan de meeste tandenslijpers zich bezighouden met wat wordt genoemd nachtelijk bruxisme – ‘s nachts tandenknarsen of vastklemmen dat optreedt tijdens de slaap. In dit blog gaan we dieper in op wat bruxisme precies is.

Er zijn twee vormen van nachtbruxisme: vastklemmen en slijpen.

  • Als je je kaak vastklemt zonder hem te bewegen, blijft de kaak krachtig aan elkaar geklemd voor een lange tijd.
  • Als je maalt, beweegt je onderkaak zij-aan-zij terwijl gebald, waardoor een duidelijk onaangenaam piepend geluid dat je slaappartner uit de kamer kan sturen.

Beide vormen van bruxisme kunnen leiden tot bijwerkingen zoals hoofdpijn en tandheelkundige schade.

Alle bruxisme wordt geclassificeerd als parafunctioneel gedrag, wat betekent dat het een beweging van het lichaam is die geen enkel doel dient. Nachtelijk bruxisme wordt beschouwd als een bewegingsstoornis, en het wordt vaak geassocieerd met andere slaapstoornissen zoals obstructieve apneu en rusteloos been syndroom.

Echter, als je je tanden minstens 2 tot 4 keer per uur maalt, kan je bruxisme worden gediagnosticeerd als een slaapstoornis in en van zichzelf. (Een slaaponderzoek zou nodig zijn om dit te controleren.)

Waarom knarsen of klemmen mensen hun tanden?

Het eenvoudige antwoord is, dat we niet zeker zijn. Nachtelijk tandenknarsen is een onbewuste activiteit en het heeft geen praktische biologische functie. De meeste mensen die hun tanden slijpen of hun kaken in hun slaap vastklemmen, weten niet dat ze dat doen.

Eerder speculeerden deskundigen dat het slijpen van tanden veroorzaakt zou kunnen zijn door infecties of mechanische problemen in de mond, zoals verstoppingen of slecht passende tandprothesen. Dit wordt echter niet langer verondersteld het geval te zijn.

Meer recentelijk is er onderzoek gedaan naar de oorsprong van het centrale zenuwstelsel. We weten nog steeds niet wat het precieze mechanisme is dat bruxisme teweegbrengt, maar onderzoekers hebben theoretisch vastgesteld dat het voor sommige mensen een erfelijke genetische aandoening kan zijn. Voor anderen kan stress een rol spelen. Studies hebben aangetoond dat mensen (inclusief kinderen) die hun tanden vermalen ook gevoeliger zijn voor stress en vijandigheid en meer kans hebben op depressie.

Bruxisme komt zeer vaak voor en treft bijna een op de acht mensen, meestal kinderen en adolescenten. Volwassenen die bruxisme ervaren hebben het waarschijnlijk eerst ervaren als een kind, en ze kunnen merken dat de voorwaarde eb en vloed als ze gaan door het leven. Tijdens sommige meer stressvolle periodes van hun leven, bijvoorbeeld, kunnen ze meer kans op bruxen.

Symptomen en bijwerkingen van bruxisme

Bruxisme is niet altijd gemakkelijk onmiddellijk op te sporen. In veel gevallen zullen mensen met partners in het bed zich er eerder van bewust worden dat ze de aandoening hebben; het geluid van tanden die ‘s nachts tegen elkaar wrijven, maakt hun partners wakker.

Als je je bed met iemand deelt, vraag hem of haar dan of hij of zij je tanden kan horen knarsen als je slaapt. Veel bedpartners klagen dat het geluid van knarsende (of zelfs piepende!) tanden hen wakker kunnen maken of ervoor kunnen zorgen dat ze niet in slaap vallen.

Er zijn echter een aantal subtielere symptomen die erop kunnen wijzen dat je een bruxer bent. Deze kunnen omvatten:

  • Kaak- of gezichtspijn of pijn in het gezicht. je kunt ‘s morgens wakker worden met pijn of tederheid in je kaak of gezicht. De kaakspieren kunnen strak of vermoeid zijn, alsof je iets hard en kauwbaars hebt gegeten.
  • Vergrendel je kaak. In extreme gevallen kunnen mensen met ernstig bruxisme moeite hebben met het openen of volledig sluiten van hun kaken.
  • Groter dan de normale kaakspieren. Zeer actieve kauwers kunnen een kauwspierhypertrofie ontwikkelen, een aandoening waarbij de kaakspieren door overmatig gebruik omvangrijker worden. (Net als bij het heffen van gewichten, worden de gewerkte spieren op grote massa gezet.)
  • TMJ (temporomandibulair gewricht) syndroom. Bruxisme is een veel voorkomende oorzaak van deze soms pijnlijke aandoening, waarbij het scharnier van de kaak geïrriteerd raakt door overmatig gebruik. Symptomen van TMJ kunnen zijn: pijn in het oor, gezicht en slapen, een klikkend geluid bij het openen van de mond, oorpijn, gehoorproblemen, oorsuizen (oorsuizen), nekpijn, zwelling en vergrendeling van de kaak.
  • Oorpijn. Pijn die aanvoelt als oorpijn kan zijn oorsprong vinden in het temporomandibulaire kaakgewricht (TMJ) van de kaak.
  • Hoofdpijn. Bruxers kunnen last hebben van een doffe hoofdpijn die begint in de slapen.
  • Gebarsten of versleten tanden. Tanden kunnen plat zijn, glazuur hebben gedragen, of chips of breuken vertonen. Tanden kunnen zelfs loszitten in de contactdozen. In het geval van lange termijn bruxers, kunnen de tanden tot op de stomp worden afgesleten. Mensen met bruxisme kunnen vaker naar de tandarts gaan dan niet-bruxers voor problemen zoals gaatjes.
  • Gevoeligheid van de tanden. Het vermalen van je tanden en glazuur kan meer van de wortel en de zenuw blootstellen, wat kan leiden tot een grotere gevoeligheid voor warmte en koude.
  • Beschadigde vullingen. Veel mensen met bruxisme zullen merken dat hun vullingen slijpen en uiteindelijk uiteenvallen. Als dit gebeurt, kunt je ongemak en gevoeligheid in je tanden voelen. Het kan nodig zijn om nieuwe vullingen of ernstiger tandwerk, zoals een wortel, te krijgen.