Stel je voor dat je klaar staat om in de auto te stappen naar het zonnige zuiden. Je hebt de wekker vroeg gezet maar gaat vol goede moed met het gezin de auto in. Je geeuwt even om wakker te worden en plotseling schiet het er weer in. Die pijn die je al eerder in een lichtere vorm voelde. Bij iedere beweging met je kaak voel je een zeurende steek. Ook voor klachten die niet direct in de tand zelf zitten, kun je geholpen worden door een tandarts. Gnathologen helpen je de kauwfunctie te laten herstellen.

Gnathologen herstellen functiestoornissen in de kaak

Gnathologie is de studie van de lichaamsdelen die nodig zijn om te kauwen. Als iemand problemen heeft met zijn of haar kaakgewrichten, kan dit ertoe leiden dat de tanden verkeerd op elkaar terecht komen, waardoor ze tegen elkaar aan schuren en slijten. Dit kan ook leiden tot spanning in de kaakspieren en de nek, waardoor de spieren in het hoofd en de schouders ook pijn kunnen ervaren. In principe kan een probleem met uw beet gemakkelijk leiden tot meerdere problemen, en om dit soort problemen goed te diagnosticeren en te behandelen, moet een tandarts bekend zijn met al deze verbindingen.

Heb jij een tandarts-gnatholoog nodig?

Een gnatholoog kan meerdere problemen met betrekking tot de tanden, kaak, hoofd en nek aanpakken. Het kan nodig zijn om contact op te nemen met een gneuromusculaire tandarts voor behandeling als u ervaring heeft:

  • Een klikkende of pijnlijke kaak
  • Moeite met het openen of sluiten van de kaak
  • Pijn in schouder, nek, oor of gezicht
  • Verkeerd uitgelijnde tanden
  • Chronische hoofdpijn of migraine
  • Een kaak die “vastloopt” bij het bewegen
  • Extreme gevoeligheid van de tanden

Welke actie moet ik ondernemen?

Ervaar je een van de bovenstaande symptomen? Kom dan eens langs bij een tandartspraktijk die ook beschikking hebben tot een gnatholoog. Er zijn in Nederland ongeveer 40 tandartsen met een specialisatie in de gnathologie, zoals Tandarts-Gnatholoog Chryssa Papagianni van Lassus Tandartsen Amsterdam. Leven met chronische pijn is gewoonweg geen manier om door het leven te gaan, en met hun expertise zullen ze ervoor zorgen dat je dat niet hoeft te doen.