Puistjes, ook wel acne genoemd, ontstaan wanneer de olieklieren in je huid overactief zijn en de poriën ontstoken raken. Sommige soorten huidbacteriën kunnen puistjes erger maken. Puistjes kunnen overal op de huid verschijnen, maar ze komen het vaakst voor op het gezicht.

Omdat puistjes meestal worden veroorzaakt door androgeenhormonen en, in sommige gevallen, genetica, is er geen manier om ze te voorkomen. Toch zijn er veel methoden om de ernst ervan te verminderen en ze in toom te houden.

Tips tegen puistjes

  • Was je gezicht goed. Om puistjes te voorkomen, is het belangrijk om dagelijks overtollige olie, vuil en zweet te verwijderen. Als je je gezicht meer dan twee keer per dag wast, kan acne echter erger worden. Was je gezicht niet met agressieve reinigingsmiddelen die de huid drogen. Gebruik een alcoholvrije reiniger. Maak uw gezicht nat met warm, niet heet, water. Breng een mild reinigingsmiddel aan met je vingers, niet met een washandje. Spoel vervolgens grondig af en dep droog.
  • Behandeling. Krijg je steeds meer puistjes en heb je veel last van acne? Overweeg dan een huidtherapie van Jouw Huidtherapeut in Houten.
  • Ken je huidtype. Iedereen kan puistjes krijgen, ongeacht het huidtype. Een vette huid is de meest puistjesgevoelige huid. Het wordt veroorzaakt doordat de talgklieren van je huid te veel talg produceren. Een ander huidtype dat puistjes kan veroorzaken is de gecombineerde huid. Een gecombineerde huid betekent dat je zowel droge als vette zones hebt. De vette gebieden zijn meestal je voorhoofd, neus en kin, ook wel je T-zone genoemd. Het kennen van je huidtype helpt je bij het kiezen van de juiste huidverzorgingsproducten. Als je huid bijvoorbeeld vet is, kies dan voor niet-comedogeen samengestelde producten die de poriën niet blokkeren.
  • Hydrateer de huid. Moisturizers helpen de huid gehydrateerd te houden. Maar veel moisturizers bevatten olie, synthetische geurstoffen of andere ingrediënten die de huid kunnen irriteren en puistjes kunnen veroorzaken. Om puistjes te helpen voorkomen, gebruik parfumvrije, niet-comedogeen vochtinbrengende crèmes na het wassen van je gezicht of wanneer je huid droog aanvoelt.