Over het algemeen weten veel mensen dat voedingsmiddelen met veel suiker schadelijk zijn voor het gebit. Er een hele gezonde levensstijl op na houden heeft ook bepaalde gevolgen voor je gebit. In deze blog vertellen we je meer over de invloed van sporten, een dieet en het consumeren van superfoods op je gebit. Een gezonde levensstijl wil namelijk niet direct zeggen dat ook zomaar alles goed is voor je tanden en kiezen.

Sporten

Dat sporten goed voor je is, dat is een zekerheid. Het geeft een bepaalde mate van ontspanning en afleiding naast je dagelijkse werkzaamheden met werken of naar school gaan. Daarnaast is het goed voor je conditie en kun je in combinatie met de juiste voeding ook afvallen in gewicht. Toch kan sporten een minder goede invloed hebben op je tanden. Dit heeft te maken met het aanmaken van speeksel. Met sporten komt er steeds minder speeksel vrij en worden de tanden en kiezen minder goed beschermd tegen tandplak en tandsteen. Ons advies hierbij is om zure voedingsmiddelen zoals een sinaasappel of citroen te nemen. Zo herstel je de balans weer.

Dieet

Het volgen van een dieet heeft een positief effect op je gebit. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat mensen die voedingsmiddelen consumeren zoals gerst, spelt, zout, tarwe, honing, kruiden, melk, bessen ,vis en kip een gezonder tandvlees krijgen dan mensen die niet zo’n dieet volgen. Vooral voedingsmiddelen met vitamine C erin maken het tandvlees een stuk sterker.

Superfoods

Deze voedingsmiddelen vol met buitengewone hoeveelheden aan natuurlijke voedingsstoffen zijn erg in opkomst. Superfoods zijn rijk aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en aminozuren. Zonder dat je het door hebt eet je gedurende een dag al vaker superfoods dan je misschien wel dacht. Zo zitten er in broccoli, rode druiven en knoflook veel vitaminen, zijn advocado’s rijk aan vetten en eiwitten en kun je voor vitaminen, mineralen en vezels het beste zonnebloempitten eten. Het is hierbij het belangrijkst om van alle voedingsstoffen voldoende binnen te krijgen. Je richten op een bepaalde vitamine of voedingsstof heeft namelijk een averechts effect op de gezondheid van je gebit.

Neem voor meer informatie over voedingsmiddelen en je gebit contact op met onze mondhygiënist of tandarts in Amsterdam.