Bijna twee derde van alle mannen krijgt te maken met merkbaar haarverlies tegen de tijd dat ze de leeftijd van 35 jaar bereiken. Kaalheid of dunner wordend haar wordt voornamelijk veroorzaakt door de genen, maar hygiëne kan ook een rol spelen bij haaruitval. Terwijl speciaal geformuleerde haarverzorgingsproducten het haar kunnen voorzien van veel van wat het nodig heeft om gezond te zijn, speelt de frequentie en timing van het wassen van het haar ook een rol.

Natuurlijke haaroliën

Haarzakjes bevatten olieproducerende klieren die bekend staan als talgklieren. Deze klieren produceren talg, een natuurlijke stof die in bepaalde hoeveelheden gezond zijn voor de haarwortels. Op momenten in het leven van een persoon, echter, gaat de talgproductie in overdrive. De ophoping van talg kan ervoor zorgen dat de follikel verstopt raakt, waardoor de haargroei wordt beperkt. Hoewel dit meestal een probleem is voor mensen die in de puberteit zitten of zwangerschap ondergaan, kan het ook van toepassing zijn op mannen die om medische redenen een testosteronbehandeling ondergaan. Regelmatig wassen met shampoo kan helpen deze oliën te verwijderen en een gezonde hoeveelheid talg op de hoofdhuid te behouden.

Overmatig wassen van het haar

In het algemeen is de fout die mensen maken in hun haarverzorging het teveel wassen van het haar. Het onmiddellijke effect van het teveel wassen is dat zwakke of dode haren eruit vallen. Op de lange termijn kan teveel wassen met shampoo en conditioner het haar droog, broos en meer kans op afbreken of uitvallen maken. Dit is te wijten aan de sulfaten en andere chemicaliën in de meeste shampoos.

Frequentie van haar wassen

Elke persoon is anders – er is geen magisch antwoord. Degenen die meer talg produceren moeten vaker overwegen om het haar te wassen. Het is misschien verrassend, maar probeer in het algemeen niet meer dan drie tot vier keer per week met shampoo te wassen. Dit betekent echter niet dat het haar niet nat kan worden. Blijf de hoofdhuid tijdens het douchen masseren en scrubben om overtollige dode huid en vuil te verwijderen.

Zelfs mensen die de strengste hygiëneregels volgen, zijn niet immuun voor de effecten van tijd en genetica. Gelukkig hebben mensen die last hebben van haaruitval nu meer mogelijkheden dan ooit tevoren. De moderne geneeskunde heeft een aantal veilige en effectieve haaruitvalherstellende technieken ontwikkeld die het haar en het vertrouwen van een persoon kunnen herstellen. In een haartransplantatie kliniek kun je terecht voor verschillende behandelingen.