Aambeien zijn aders die gezwollen zijn geworden en zijn gezwollen en overspoeld met bloed (spataderen). Veel vrouwen ervaren ze voor het eerst tijdens de zwangerschap of de periode na de bevalling om verschillende redenen, waaronder een stormloop van hormonen, inwendige druk, en verstopping. Ze kunnen variëren van irriterend tot vrij pijnlijk, maar het goede nieuws is dat voor het grootste gedeelte, aambeien zijn meestal niet ernstig. De meeste hebben de neiging om weg te gaan met een attente thuisbehandeling.

Soorten en symptomen

Deze gezwollen weefsels verschijnen in het rectale gebied en kunnen variëren van de grootte van een erwt tot die van een druif. Er zijn interne aambeien en externe aambeien. Aambeien kunnen gewoon jeukerig aanvoelen, maar ze kunnen ook pijnlijk zijn. In sommige gevallen, met name na een grote boodschap, kunnen ze rectale bloedingen veroorzaken. Als u aambeien had voordat u zwanger was, is de kans groot dat ze na de bevalling terugkomen.

Tips voor thuis om aambeien te verminderen

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om uw aambeien thuis te behandelen.

Breng ijs aan op de pijnlijke plek

Wikkel ijs of een cold pack in een doek en breng het ongeveer 10 minuten aan. Als u een bevalling in het ziekenhuis of geboortecentrum hebt gehad, kunt u postnatale ijszakken hebben gekregen om mee naar huis te nemen. U kunt er ook om vragen, zodat u goed voorbereid bent. Ga zo veel mogelijk liggen om de druk van uw rug af te nemen.

Maak het gebied voorzichtig schoon

Gebruik een spuitfles gevuld met warm water. In plaats van droog toiletpapier te gebruiken, klop het gebied met een nat doekje. Speciale aambeienmaandverband met toverhazelaar wordt vaak ook aanbevolen.

Gebruik natuurlijke producten

Gebruik ongeparfumeerde en kleurstofvrije hygiëneproducten zoals toiletpapier en maandverband.

Gebruik van pijnstillers

Voor tijdelijke verlichting kunt u paracetamol of ibuprofen in de aanbevolen dosering innemen. Beide zijn veilige pijnstillers voor moeders die borstvoeding geven.

Wanneer moet u uw arts bellen?

Als het goed is moet u binnen enkele weken na de geboorte een geleidelijke verbetering van uw aambeien merken. Als uw aambeien aanhouden of als u last heeft van rectale bloedingen is het goed om professionele hulp te zoeken. In zeldzame gevallen kan het nodig zijn om een specialist te raadplegen en kan een operatie nodig zijn.