Wanneer je een of meerdere tanden of kiezen mist is een implantatenbehandeling een goede keuze om de vorm en functie van je gebit te laten herstellen. Een implantaat wordt namelijk als kunstwortel in het kaakbot geplaatst, waarna de tandarts er een opbouw op plaatst. Hierbij kun je denken aan een kroon, brug of kunstgebit. In dit artikel leggen we het nut van implantaten uit.

Wanneer heb ik een implantaat nodig?

Het is een goede keuze om iets aan je gebit te laten doen met implantaten als:

  1. Je één missende tand of kies hebt. De tandarts plaatst een implantaat in het kaakbot waar een kroon op kan worden bevestigd ter vervanging van de missende tand.
  2. Je meerdere ontbrekende tanden of kiezen hebt. In dat geval worden er doorgaans twee implantaten in het kaakbot geplaatst, waarna de tandarts er een brug op bevestigd.
  3. Al je tanden en kiezen ontbreken. Dan kunnen er ook twee implantaten geplaatst worden, waar vervolgens een gebitsprothese op vastgeklikt wordt.

De voordelen

Een implantaat wordt als kunstwortel in het kaakbot aangebracht. Het is de basis voor een opbouw, zoals een kroon, brug of gebitsprothese. Door een implantaat te laten plaatsen laat je de basis leggen om de vorm en functie van je gebit te herstellen. Daarnaast draagt het bij aan het herstel van je glimlach en uitstraling.

In aanmerking komen voor een behandeling

Een implantaat is niet voor iedereen een geschikte behandeling. Om in aanmerking te komen voor een behandeling moet je:

  • Kaakbot volgroeid zijn. Dit is doorgaans het geval wanneer je 18 jaar of ouder bent.
  • Voldoende kaakbot hebben. De tandarts beoordeelt of het kaakbot voldoende houvast biedt voor het implantaat om erin vast te groeien.
  • Kaakbot gezond zijn. De gezondheid van je kaakbot wordt ook beoordeeld door de tandarts.
  • Tandvlees, tanden en kiezen gezond zijn. Als de tandarts beoordeelt dat hier geen sprake van is, dan zal je eerst behandelingen moeten ondergaan om je mondgezondheid te verbeteren.

Kiezen voor een behandelaar

Om verzekerd te zijn van een behandelaar die ervaren en gespecialiseerd is, adviseren we om op de website van de Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie (NVOI) te zoeken naar een erkende implantoloog. Bij Implantaat Clinic Amsterdam werken bijvoorbeeld veel erkende tandarts-implantologen die je graag alles vertellen over implantologie.