Veel mensen weten niet dat er veel verschillende soorten tandartsen zijn. Een tandarts is namelijk niet een allround tandarts die alles doet. Net als bij artsen zijn er ook bij tandartsen verschillende soorten specialismen. Afhankelijk van wat je nodig hebt, weet je welke soort tandarts je nodig hebt. Zo heb je onder andere orthodontisten, endodontologen, kindertandartsen, paradontologen en narcose tandartsen. Hieronder lichten we ze nader toe.

Narcose tandartsen

Een narcose tandarts in Amsterdam is gespecialiseerd in het behandelen van angstige patiënten. Een gespecialiseerde tandarts voert de behandeling dan uit terwijl de patiënt onder narcose is. Daar wordt ruim de tijd voor genomen, zodat u kunt wennen aan de tandarts en de behandelmethode. Vaak kan er worden gekozen voor lichte narcose, lachgas-sedatie en rustgevende pillen.

Prosthodontist

Een prosthodontist is een tandarts die gespecialiseerd is in het vervangen en/of restaureren van een gebroken tand. Dat doen ze met kronen, protheses of bruggen. In principe zijn zij bekend met het maken en onderhouden van tandvervangers. Hier hebben ze een opleiding voor gevolgd. Ook zijn zij expert op het gebied van mondkanker, kaakgewrichtsproblemen en traumatische verwondingen in de mond.

Parodontoloog

Paradontologen zijn specialisten op het gebied van tandvleesaandoeningen, zoals gingivitis, en in het herstellen van het gebit. Preventie van, diagnose stellen en het behandelen van ziekten die een negatieve invloed hebben op het omringende weefsel van de tanden is de primaire taak van een parodontoloog.

Endodontoloog

Een endodontoloog is gespecialiseerd in wortelkanaaltherapieën. Ook weten zij alles over de behandeling van ziekten aan de binnenkant van de tanden en kiezen. Hiervoor hebben zij een speciale opleiding tot endodontoloog voor gevolgd.

Orthodontist

Wanneer je een beugel krijgt om kromme tanden recht te trekken en openingen in je gebit daardoor op te vullen, ga je naar een orthodontist. De taak van de orthodontist is het verplaatsen van tanden. Dit heeft een gunstigere positie voor de tanden én laat je gebit er mooier uitzien. In principe verwijst een tandarts je door naar een orthodontist, indien hij een beugel nodig acht.