Voor velen begint en eindigt kennis van populaire gezichtsbehandelingen met het klassieke gezichtsmasker dat iedereen kent – denk aan de typische komkommerschijven. Er valt echter nogal wat te vertellen als het gaat om het gebruik van gezichtsbehandelingen om je huid effectief te verzorgen. Bijvoorbeeld: kiest je voor een masker of een peeling? Daarnaast: wat zijn de voordelen van gezichtsbehandelingen voor je huid en wat zijn de gevolgen van het niet goed gebruiken ervan? En tot slot, wat is het verschil tussen het bezoeken van een professional, het gebruiken van een thuisgezichtsbehandeling en het gebruiken van een zelfgemaakte gezichtsbehandeling?

De basisprincipes

Simpel gezegd, een gezichtsbehandeling is ontworpen om het gezicht te reinigen, te hydrateren en te verjongen. Hoewel een gezichtsbehandelingsprocedure niet de beste behandeling is voor ernstige huidproblemen zoals acne, suggereren velen dat ze je kunnen helpen ontspannen en tegelijkertijd het uiterlijk en gevoel van je huid verbeteren. Enkele voordelen van regelmatige gezichtsbehandelingen zijn een gezondere teint, minder puistjes en een gladdere huid.

Soorten gezichtsbehandelingen

  • Eenvoudig: de meest voorkomende, eenvoudige en bekende reiniging van het gezichtsmasker
  • Bio-lift: behandelt probleemgebieden onder de ogen
  • Alpha Hydroxy Acid (AHA) facials: dit is eigenlijk een chemische peeling die gebruik maakt van verschillende zuren zoals citroenzuur en glycolzuur om dode cellen op het huidoppervlak te verwijderen.

Voor beginners en gevorderden is het cruciaal om het verschil te weten tussen gezichtsmaskers en chemische peelings. Chemische peelings vereisen iets meer verzorging dan een eenvoudig gezichtsmasker, en het te vaak toedienen ervan kan schadelijk zijn voor je huid.

Extracties

Een aspect van gezichtsbehandelingen dat minder vaak wordt besproken zijn extracties. Dit wordt doorgaans gedaan door een schoonheidsspecialist. Bij extracties gaat het om het verwijderen van mee-eters van je huid. Hoewel dit proces gunstig is voor je huid, is het van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de persoon die de extracties uitvoert handschoenen draagt, de juiste apparatuur gebruikt en ervoor zorgt dat er niet te veel extracties tegelijk worden gemaakt. Onjuist uitgevoerde extracties kunnen je huid beschadigen en je er slechter uit gaan zien en zich slechter voelen dan ervoor.

Verzorging van de huid

Hoewel het bezoeken van een professional vaak de beste manier is om ervoor te zorgen dat je gezichtsmasker of peeling op de juiste wijze wordt toegediend, zijn er een aantal opties voor thuisgebruik beschikbaar – zowel kits voor aankoop als zelfgemaakte recepten. Velen vragen zich vaak af of de voordelen van een gezichtsbehandeling wel nodig zijn of wel de moeite waard zijn. Natuurlijk hangt het volledig af van je huid. Voor velen zullen gezichtsmaskers en peelings vooral het uiterlijk van hun huid verbeteren door het legen van poriën, het verwijderen van dode cellen en het verzachten van de huid.

Gezichtsbehandelingen werken niet goed voor iedereen – sommige mensen kunnen last krijgen van puistjes, een drogere huid of bijwerkingen van producten die worden gebruikt. Als je huid steeds meer geïrriteerd aanvoelt of als je op enig moment tijdens de procedure veel pijn ervaart (meestal een branderig gevoel), is het waarschijnlijk schadelijk voor je huid. Nogmaals, het kennen en observeren van je huid zal de beste indicatie zijn of deze gezichtsbehandelingen voor je zullen werken.